Állattenyésztés

Növénytermesztés, állattenyésztés – így teljesített a mezőgazdaság 2023-ban

 

A Mezőgazdasági Számlarendszer (MSZR) legfrissebb előrejelzése alapján a magyar mezőgazdaság 2023-as teljesítménye kiemelkedő növekedést mutat. A mezőgazdasági kibocsátás értéke 6,5 százalékkal meghaladja a 2022-es eredményt, a termelés költségei enyhe emelkedést mutatnak (0,2 százalék) – írta elemzésében a novenyvedoszer.hu.

Ennek eredményeként a bruttó hozzáadott érték 19,2 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 13 százalékkal nő majd 2023-ban a 2022-es szinthez képest – állapítja meg az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által készített, a magyar agrárium múlt évi teljesítményét összegző és a közelmúltban közzétett első becslése.

Fotó: illusztráció, canva.com

A mezőgazdasági teljes bruttó kibocsátás az előzetes adatok alapján meghaladja a 4300 milliárd forintot, és további 6,5 százalékos növekedést prognosztizálnak.

A növényi termékek kibocsátása jelentős növekedést mutat (44,4 százalék), míg az állatok és az állati termékpalettában enyhe visszaesés tapasztalható (0,5 százalék).

Az árak alakulása is változatos: a növénytermesztési és kertészeti termékek ára csökkent (28,2 százalék), míg az élő állatok és állati termékeké emelkedett (11,3 százalék). A gabonafélék, ipari növények és zöldségfélék ára csökkent, míg a gyümölcsféléké nőtt.

Az időjárás kisebb szerepet játszott a termelési eredményekben, miközben az inputanyagok költségei és a termékek értékesítési árai fontosabb tényezők voltak.

A gabonafélék kibocsátása kiemelkedően nőtt, különösen a kukorica esetében (+121 százalék). A mezőgazdasági termelői árak változatosan alakultak: a gabonaféléké és az ipari növényeké csökkent, a gyümölcsféléké emelkedett.

Az élő állatok és állati termékek termelői ára emelkedett (11,3 százalék), a sertés ára különösen magas mértékben (+21,6 százalék).

Fotó: illusztráció, canva.com

A növénytermesztés és a kertészet, valamint az állattenyésztés kibocsátásának aránya változatlanul 60:40 százalékarányban oszlik meg. Az állattenyésztés részaránya nőtt 1,5 százalékkal, míg a növénytermesztésé csökkent.   

A folyó termelőfelhasználás 2725 milliárd forintot ér el várhatóan, azaz a ráfordítások árai enyhe növekedést mutatnak. Az energia- és kenőanyag költségek kiemelkedően nőttek (+23,1 százalék), míg a műtrágya- és takarmányköltségek érzékelhetően mérséklődtek.

A mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke jelentős növekedést mutat, és az inputok értéke csökkent.

A termelési tényezők jövedelme és a mezőgazdasági vállalkozói jövedelem is emelkedett. A mezőgazdaságban dolgozók jövedelme nőtt, és az – „A” mutató alapján – egy teljes munkaidős dolgozóra kalkulált mezőgazdasági tevékenységből keletkező reáljövedelem emelkedést mutat.

Az egy mezőgazdasági dolgozóra eső reáljövedelem 116,5 százalékkal bővült 2010 óta, azaz 13 év alatt – tartalmazza az AKI összegzése.

agrotrend.hu/novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook