Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Újabb intézkedések lépnek életbe: korlátozzák a nyitvatartásokat

Bölcs döntésnek tartjuk, hogy a magyarok biztonsága érdekében délután 3 órakor bezárnak a boltok, és azt követően csak az alapvető árucikkek, a legszükségesebb termékek, élelmiszerek értékesítése miatt üzemel a piac meghatározó része, amely a lakosság alapellátásában nélkülözhetetlen szerepet játszik. Ezzel határozott, nagy lépést tesz a kormány több százezer érintett munkavállaló, illetve az egész lakosság egészségvédelme érdekében – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben bejelentette: az éttermek, kávézók, boltok az élelmiszerüzleteken, patikákon és drogériákon kívül mostantól csak 15 óráig lehetnek nyitva – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pxhere.com

A szakszervezeti vezető szerint az új intézkedés egyértelműen enyhíti a hetek óta megfeszült tempóban működő áruházakon lévő nyomást, ahol így jóval kisebb eséllyel kerülnek veszélybe a munkahelyek, mivel jobban be lehet osztani a rendelkezésre álló munkaerőt, és miközben a családanyák otthon maradhatnak a tanulókkal, lesz lehetőségük igény szerinti műszakbeosztást kezdeményezni.

– A köztudottan munkaerőhiányos kereskedelemben kevésbé okoz majd fennakadást, hogy egyébként is sokkal több dolgozóra lenne szükség, hogy ne ürüljenek ki idő előtt a polcok és mindenkinek jusson a nap során a szükséges termékekből. Kiegyensúlyozottabbá válhat a háztartások fogyasztása is, a vásárlóknak ugyanis alkalmazkodniuk kell az egységes korlátozáshoz, ahogy a piacnak is, a kereskedők így még inkább a biztonságos kiszolgálásra koncentrálhatnak – fogalmazott a KDFSZ elnöke.

Megjegyezte, hogy most a védekezés a legfontosabb mindannyiunk számára, és a járvány megfékezésében – függetlenül attól, hogy a pult melyik oldalán áll – valamennyi állampolgárnak részt kell vennie a meghozott intézkedések szerint.

– Mindenkinek társadalmi szolidaritást kell vállalnia a kereskedelemben dolgozók felé is, akik az elmúlt időszakban jellemző élelmiszerfelhalmozást naponta a munkájukkal segítették, éjt nappallá téve rakodták az árut, hogy a családoknak tele legyen a kamrája a visszahúzódás heteiben – fogalmazott, majd úgy folytatta:

– Most új szintre léptünk annak érdekében, hogy az ellátási lánc továbbra is megbízhatóan működni tudjon, ehhez félre kell tenni az esetleges ellenérzéseket, ami a megszokott vásárlási szabadság megnyirbálásával járhat, mivel szavai szerint most nem a komfort szempontjai a mérvadók.

Hangsúlyozta: továbbra is mindenki hozzájuthat a lakókörnyezetében a friss élelmiszerekhez, tartós alaptermékekhez, és a mindennapokhoz szükséges árucikkekhez minden nap.

Bubenkó Csaba azt is megjegyezte, hogy a friss döntés nyomán a nyereséges kereskedelmi cégek elvileg biztosítani tudják, hogy ne kerüljenek tömegesen utcára az alkalmazottak, ugyanakkor szerinte érdemes lehet erre kormányzati garanciát is kérni az ágazati szereplőktől a érintettek nyugalma érdekében, ami a védekezés higgadt kezelésében most fontos lakossági szempont. Az érdekképviselő megítélése szerint további intézkedések is szükségesek lehetnek a boltok világában, ezzel kapcsolatban több javaslatot fogalmaznak meg a döntéshozók felé.

OKSZ: Elfogadják a boltok a bezárást

Ebből a döntésből is látszik, hogy a kormány megkülönböztetett figyelmet fordít az élelmiszerkereskedelemre, hiszen azt semmiféle korlátozás nem érinti – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a hétfői bejelentésre, amely egyes boltok bezárását rendelte el 15 órától.

Vámos György kiemelte: a családok továbbra is naponta hozzájuthatnak az eddig megszokott, teljes nyitvatartási idő alatt az élelmiszerekhez és alapvető árucikkekhez, amelyek folyamatosan töltődnek vissza az áruházak polcaira.

Mint mondta, az élelmiszer-kereskedőket egyetlen üzletkategóriában sem érinti a délutáni bezárás, így 15 óra után változatlanul elérhetők az országban az áruházláncok kisebb-nagyobb egységei, illetve a lakókörnyezetben lévő valamennyi bolt ezen a területen (például a hentes, a pékáru bolt, a zöldséges vagy a sarki kisbolt). Emellett nyitva maradnak egész nap a gyógyszertárak és a higiéniai termékeket árusító drogériák.

A főtitkár a bezárással érintett iparcikk-kereskedelem kapcsán megemlítette: a körülöttünk lévő országokban bevezetett korlátozásoknál enyhébb a kormány mostani intézkedése, vagyis látszik a szándék, hogy – amennyiben a közegészségügyi helyzet lehetővé teszi – akkor ebben a termékkörben is minden nap megmaradjon a lehetőség a vásárlásra a szaküzletekben.

Vagyis például a bútorok, műszaki eszközök, szerszámok, alkatrészek, háztartási gépek, ajándék- és számos használati tárgy, ruházat, cipő, játék, könyv termékkörökben is elérhetők lesznek ezután a megszokott vásárlási helyszínek, csak 15 óráig, nem pedig este 18 vagy 20-21 óráig. – Ezzel a döntéssel az iparcikkek területén sikerült megőrizni az árukínálat teljes skáláját – jegyezte meg Vámos György.

Kiemelte, hogy a korábbi főpolgármesteri javaslattal szemben – ami szerint Karácsony Gergely nem egységesen, hanem versenyjogilag kérdéses módon korlátozta volna a boltokat az egyes településeken és Budapesten –, a kormány hétfői döntését a kiskereskedelmi szereplők elfogadják, egyúttal alkalmazkodnak a megváltozott nyitvatartási rendhez, továbbra is törekedve a hazai ellátási lánc zavartalan működtetésére.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés