Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Óriási a kereslet a hatósági áras tűzifára

Már 290 ezer köbméter fát vásároltak a családok az állami erdőgazdaságoknál, és még további félmillió köbmétert igényeltek. A keménylombos fafaj a legkelendőbb, amely köbméterenként 30 ezer forintba kerül. Bőven van elegendő mennyiségű tüzelő az országban, az állami erdészetek kizárólag itthon értékesítik a kitermelt fát – számolt be az M1 Híradója.

Csaknem két hónapja indult a kormány tűzifaprogramja, hogy segítse a magyar háztartásokat a szankciók okozta energiaválságban – írta a hirado.hu. Az erdőgazdaságok több mint 150 értékesítési pontján lehet igényelni a tűzifát. Háztartásonként maximum tíz köbméter fa vásárolható hatósági áron. A keménylombos tüzelő köbméterenként bruttó 30 ezer forintért, a lágylombos és a fenyő pedig bruttó tizenkilenc ezer forintért kapható.

„Esetszámot tekintve a legtöbben a tíz köbmétert, tehát a maximált mennyiséget igénylik. Viszont vannak olyan, főleg kisnyugdíjasok vagy kisebb házban, háztatást vezetők, akiknek a 2-3 köbméter is elég, de az átlag úgy 8 köbméter” – mondta Hohn Miklós erdészetvezető az eddigi tapasztalatokról. A tűzifát az erdőgazdaságok által kijelölt értékesítési helyekről vehetik át az emberek, de annak elszállításról és feldolgozásról már maguknak kell gondoskodniuk.

Fotó: wikimedia

Folyamatos a fakitermelés a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél is. Itt a kereslet jóval nagyobb, mint a rendelkezésre álló mennyiség, ezt a hiányt máshonnan pótolják.

„Igyekszünk minden igényt a beérkezés után teljesíteni. Természetesen mivel a területünkön 3 millió ember él és nagyon magas az igénylők száma, ezért átszállításokra volt szükség. Így a pilisi parkerdő területére is az ország más, erdőben gazdag tájairól átszállítás történik – számolt be Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Az Agrárminisztérium adatai szerint már több mint 230 ezer köbméter tüzelőanyagot szállítottak el és még további félmillió köbméter tűzifát igényeltek az erdészeteknél.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés