Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Magyar Vetőmagipari Vállalat épül Martonvásáron

Egy zöldmezős beruházás keretében megvalósuló vetőmagüzem terveiről, és a magyar vetőmag piacra jutásának új irányairól készült tervet mutattak be Nagy István agrárminiszternek Martonvásáron az Agrártudományi Intézet és a Marton Genetics cégcsoport vezetői.

Magyarország a világ hatodik legjelentősebb vetőmagtermelője, és az export a teljes vetőmag-termelés valamivel több mint 40%-át jelenti. Ennek köszönhetően hazánkban a vetőmag ágazat különös stratégiai jelentőséggel bír. Az ország agrártermelésének hosszútávú fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják. A vetőmag ágazat magas színvonalon történő működtetése nemzetbiztonsági szempontból is fontos, és elősegíti azt, hogy megőrizzük Magyarország önrendelkezésének lehetőségét. Ehhez szükség van a vetőmeg-termékpálya magyar szereplőinek megerősítésére is.

Az ágazat jövedelemtermelő képessége elsősorban az exporttevékenységen nyugszik. Magyarországon évről-évre több mint százezer hektáron folyik vetőmag termelés, ami évente 180-190 milliárd forint értékű minőségi vetőmag előállítását jelenti. Az elmúlt évek belföldi piaci bővülése, valamint az exportlehetőségek erősödése azt mutatja, hogy a vetőmag-feldolgozó- és tárolókapacitás bővítésének van jövője Martonvásáron.

A tervezett és biztonsággal megvalósítható 4.500-5.000 hektár kukorica-, valamint 5.000-5.500 hektár kalászos vetőmag-termeltetés, öntözött körülmények között, intenzív technológiával történő megvalósítása magas hozzáadott értéket képvisel. Ezt a lehetőséget érdemes, sőt szükséges kihasználni.

A tervezett vetőmagüzem megvalósításával a teljes termékpálya felügyelete érvényre jut, a kutatási alapoktól egészen a betakarított élelmiszer-alapanyagig. Így a tudományos munka, a nemesítés eredménye kézzelfoghatóvá válik. Az eredményesebb külpiaci aktivitás érdekében a magyar vetőmag-forgalmazó vállalkozások számára kívánatos és szükséges a közös piaci megjelenés és a közös piacépítés. Továbbá a „magyar vetőmag" fogalmát következetesen össze kell kapcsolni a minőség, a tudás és az innováció fogalmával, vagyis elengedhetetlen a közös, magyar „brand” építés.

Napjainkban a vetőmag ágazatot érintő kérdésekre adott válaszok kiemelt jelentőséggel bírnak. A következő évtized nagyon fontos időszak lesz a magyar vetőmag szempontjából, hiszen most kell azokat a döntéseket meghozni, amely felkészítik az ágazatot a rá váró komoly kihívásokra.

agrotrend.hu / Marton Genetics

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés