Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Lezárult a Magyarok Kenyere program jótékonysági akciója

A minap lezárult a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program idei jótékonysági akciója. Megyénkben a gazdák 31,59 tonna kenyérgabona-adománnyal segítették a rászorulókat. Az öt megyei ­gyűjtőponton 146 termelő járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Mellettük többen pénzfelajánlást tettek. A búzát a tótkomlósi malomban őrlik meg, aztán a liszt eljut az érintett civil szervezetekhez a határon innen és határon túl.

Az idei felajánlások ismét bizonyították a gazdák rászorulók iránti szolidaritását. Jóllehet, a 31,59 tonna gabona kevesebbet nyom a latban a múlt évi 42 tonnánál, de annál lényegesen jobb minőségű a felajánlott termény. A pénzadományokat búzaértékre számítva pedig a segítség meghaladja a múlt esztendeit – írja a beol.hu.

– Az idei eredménynél figyelembe kell vennünk a koronavírus-járványt, az ebből adódó rendkívüli helyzetet, a jelentősen lecsökkent őszibúza-vetésterületet és a cseppet sem magas termésátlagokat – hangsúlyozta dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) országos alelnöke.

– A projekt további munkafázisait nagymértékben megkönnyítik partnereink. Így például a Szatmári Malom Kft. Tóth-Kása Attilának, a tótkomlósi malom ügyvezető igazgatójának közreműködésével. Biztosítottak arról, hogy megőrlik és kiszerelik a megyében összegyűjtött étkezési búzát. Drahos Zsolt nagykamarási vállalkozó szállítja a gyűjtőpontokból a malomba a gabonát. A Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a korábbi évekhez hasonlóan a felajánlott lisztmennyiséget a megyei adományt fogadó szervezetekhez juttatja el.

Dr. Kulcsár László kiemelte, a múlt év nemcsak örömet, hanem rossz tapasztalatokat is hozott. A felajánlott 42 tonna adományból mindössze 14 tonna érte el a kenyérgabona-minőséget.

– A 28 tonna, szabványon kívüli búzát igen komoly nehézségek árán tudtuk pénzzé, lisztté tenni és a projekt céljainak rendelkezésére bocsátani. Hozzáteszem, a fuzáriumtoxin nem csak megyénket érintette – emelte ki dr. Kulcsár László. – A projekt menedzsmentje minden bizonnyal ezért is próbálta bevonni a pénzbeni támogatás lehetőségét. Ez ugyanis nem igényel az adomány adott helyre juttatásánál jelentős költséget, egyéb logisztikai, szállítmányozási munkát. Ezenkívül minden jó szándékú ember – nem csak búzatermesztő – adományozhat pénzt szíve szerint.

Jakab István, a Parlament alelnöke, a Magosz országos elnöke kiemelte, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervesen illeszkedik a nemzeti összetartozás évének célkitűzéseihez.

– A kenyér a szorgalmas, hozzáértő gazdák munkáját dicséri, akik idén is megtermelték a kenyérgabonát, amiből aztán elkészülhetett az új kenyér – hangsúlyozta Jakab István. – A gazdák kiszolgáltatottak az időjárás viszontagságainak, ugyanakkor segítenek az élethelyzetük miatt kiszolgáltatottaknak. Vallják, ha adnak egy szelet kenyeret, azzal nem kevesebbek, hanem többek lesznek. A magyarság szolidáris, lehajol az elesettekhez, segít nekik.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés