Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Készül a földadó eltörlésével kapcsolatos törvényjavaslat – heti hírösszefoglaló

Nincs veszélyben a kukorica termőterülete, állami feladat az őshonos génállomány megőrzése, bőven van gyapjú. Heti hírösszefoglaló.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Pannónia Párlatversenyt Sormáson – Az igazi pálinka különlegességét a régi gyökerekre visszanyúló magyarországi pálinkakultúra, a szigorú jogszabályi előírásoknak való megfelelés, a kivételes minőségű alapanyagok és a pálinkafőzők nagy tudása és tapasztalata adja, mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az V. Jubileumi Pannónia Párlatversenyen, Sormáson.

Kiemelt állami feladat az őshonos fajták génállományának megőrzése – Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása – mondta az agrárminiszter hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

Csongrád-Csanád vármegyét ismét elérte a madárinfluenza – A Nébih egy mulard kacsa telepen igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét Csongrád-Csanád vármegyében. Az állomány leölése folyamatban van, valamint a védő- és megfigyelési körzeteket is kijelölte az állategészségügyi hatóság.

A magyar agrárium számára kiemelten fontos a japán piac – Hazánk célja a Magyarország és Japán közötti agrárkapcsolatok további élénkítése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Masato Otaka Japán nagykövetet.

Senkinek nem kell a gyapjú, pedig van bőven – Megkezdődött a birkanyírás, de még a három évvel ezelőtti gyapjút sem adták el.

Nincs veszélyben a kukorica termőterülete – Tavaly szinte minden a kukoricáról szólt az aszállyal és a növénytermesztéssel összefüggésben, de nem beszélhetünk múlt időben, hiszen ebben az évben is meghatározó növény marad a mindennapokban. A legnagyobb kérdés mégis az, hogy maradunk-e kukorica nagyhatalom? Kitartanak-e a gazdálkodók egy ilyen esztendő után? Hátat fordítanak-e neki és más növény után néznek? Daoda Zoltánt, a Kukorica Kör Egyesület elnökét kértük elemzésre.

Készül a földadó eltörlésével kapcsolatos törvényjavaslat – Eredményhez vezethet a 120 ezer ember által aláírt petíció, folyamatban van a földadó eltörlését célzó törvényjavaslat készítése.

Húsvétkor is garantált az élelmiszerbiztonság – Idén március 14-én elindult az egész országra kiterjedő tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely április 10-ig tart. Eddig összesen 1154 vizsgálatra került sor, ebből 87 esetben szabtak ki bírságot a szakemberek, összesen több mint 6,3 millió forint értékben – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Az agrártudományok kulcsfontosságúak Magyarországnak – Magyarország agrárország, ezért az agrártudományok kulcsfontosságúak az ország és a nemzet számára – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kaposváron kedden.

Újabb támogatásban részesül a szarvasmarha ágazat – Megjelent az új, tejhasznosítású szarvasmarha ágazatot érintő állatjóléti támogatás, melynek keretösszege 28 milliárd forint – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, a forrásokra 2023. május 1. és 2023. május 31. között pályázhatnak a gazdálkodók.

Nem lesz idén kajszibarack? – Meglett a böjtje a korán jött felmelegedésnek, a március végén érkezett hidegbetörés komoly károkat okozott a hazai gyümölcsültetvényeken. A legnagyobb fagykár egyértelműen a legkorábban virágzó kajszibarack esetében lehet, de az őszibarack sem úszta meg a mínuszokat. A gazdák védekezni sem tudtak a fagy ellen, hiszen a hideg erős széllel társult.

A fiatalok tudására szüksége van az agráriumnak – A fiatalok pontosan tudják, óriási lehetőségek rejlenek az agráriumban, a mezőgazdaság a jövőnk egyik kulcságazata – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Agrártudományi Szekciójának záróünnepségén, csütörtökön, Kaposváron.

Tájékoztató az ültetvényekben keletkező tavaszi fagykárról – A 2023. kárenyhítési évben eddig a termelők több mint 400 hektárra kiterjedő területre jelentettek be tavaszi fagykárt, ez a szám az április első hetének fagyos éjszakái miatt egész biztosan jelentősen nőni fog. A kárenyhítési rendszer lehetőséget teremt a keletkező károk részbeni enyhítésére, ezért ennek kapcsán az Agrárminisztérium az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Minden, amit az idei állatalapú támogatásokról tudni lehet – Jó hírekkel érkezett a MÁSZ elnökségi ülésre Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár április 6-án részt vett a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökségi ülésén és részletesen tájékoztatta a tenyésztőszervezetek vezetőit az állattenyésztők által idén igényelhető támogatásokról.

agrotrend.hu 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés