Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

InvestEU: Az Európai Beruházási Alap uniós garanciáról szóló megállapodást írt alá az Erste Csoporttal a társadalmi célú vállalkozások finanszírozása érdekében

Az Európai Beruházási Alap az InvestEU program keretében 53 millió eurós garanciát nyújt az Erste Csoportnak, illetve a hozzá tartozó 11 banknak Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában. A garanciamegállapodást az InvestEU program Szociális Beruházási és Készségfejlesztési szakpolitikai kerete támogatja, és Ausztriában először segíti a társadalmi célú vállalkozásokat. A tranzakció a társadalmi célú vállalkozások számára biztosít hozzáférést új üzletágak indításához vagy fejlesztéséhez szükséges finanszírozáshoz.

Az InvestEU program Szociális Beruházási és Készségfejlesztési szakpolitikai keretének támogatásával az Európai Beruházási Alap (EBA) 53 millió eurós garanciamegállapodást írt alá az Erste Csoporttal, amely várhatóan több mint 66 millió eurót biztosít az Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában működő társadalmi célú vállalkozók számára. A tranzakció nyomán több mint 500 olyan, társadalmi célú vállalkozás kap segítséget, melyek sokszor nehezen jutnak hitelhez. A forrás révén mintegy 1750 munkahely jöhet létre.


Fotó: Facebook / Erste

A megállapodás lehetővé teszi, hogy az Erste Csoport kedvezőbb finanszírozási feltételeket kínáljon a társadalmi célú vállalkozások számára. Az érintett társaságok speciális kapacitásnövelési és kapcsolatépítési lehetőségeket is kapnak. Mindezen kezdeményezések célja a társadalmi célú vállalkozások megerősítése, és az általuk gyakorolt pozitív hatás erősítése.

Az Erste Csoport Social Banking programjának köszönhetően vezető szerepet tölt be a társadalmilag hasznos vállalkozások finanszírozásában a közép- és kelet-európai (KKE) országokban. Eddig több mint ezer társadalmi célú vállalkozás kapott hitelt a programon keresztül, így 2016 és 2021 között 16 242 munkahelyet őriztek meg vagy hoztak létre. Az Erste Csoport részt vett az EU Foglalkoztatási és Társadalmi Innovációs (EaSI) programjában is. A finanszírozási program a magas színvonalú és fenntartható foglalkoztatást segítette elő 2014 és 2021 között.

Az InvestEU keretében létrejött új megállapodás révén az Erste Csoport tovább folytathatja ezt a sikeres tevékenységét. Négy osztrák takarékpénztár részvételének köszönhetően a garanciaprogramban az Erste Csoport képes lesz a társadalmi célú vállalkozások támogatását Kelet-Ausztriában elősegíteni azon cégek számára, amelyekre az EaSI program ernyője korábban nem terjedt ki. A tranzakció várhatóan erősen pozitív hatással lesz a kelet-közép-európai régió különböző fejlettségi szinten álló szociális szférájára is, amelynek óriási előnyt jelent egy célzott eszköz. Ennek érdekében az Erste Csoport a régió összes leánybankjának részvételére számít.

Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa kifejtette: „Az InvestEU fontos szerepet játszik a szociális gazdaság befektetéseinek ösztönzésében. Ennek a megállapodásnak köszönhetően sok társadalmi célú vállalkozás megkapja azt a pénzügyi és nem pénzügyi támogatást, amelyre szüksége van a növekedéshez, új munkalehetőségek teremtéséhez és az előttünk álló társadalmi kihívásokra reagáló új megoldások kidolgozásához.”

Az EBA vezérigazgatója, Marjut Falkstedt hozzátette: „A társadalmi célú vállalkozások számára gyakran kihívást jelent a finanszírozás megszerzése mind a tevékenységük elindításához, mind pedig annak fejlesztéséhez. Pedig ezek a társaságok a gazdasági fejlődés és a foglalkoztatás kulcsfontosságú mozgatórugói. Az InvestEU programnak köszönhetően rendelkezésre bocsátott finanszírozás, valamint az Erste Csoporttal és a részt vevő bankokkal közös együttműködésünk révén a gazdaság és a jólét növekedésének fellendülését várjuk Ausztriában és a kelet-közép-európai régióban.”

Rainer Hauser, az Erste Csoport stratégiai vezetője kijelentette: „A 19. század elején, takarékpénztárként alapított Erste Csoport és leányvállalatai mindig is elkötelezettek voltak a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás mellett. A társadalmi célú szervezetek a társadalmaink legégetőbb problémáival foglalkoznak. Ezzel fontos multiplikátorként szolgálnak a pénzügyi egészség terjesztésében régiónkban. Az olyan eszközök segítségével, mint az InvestEU, több társadalmi célú szervezetet érhetünk el, és támogathatjuk őket a finanszírozás és a kapacitásbővítés lehetőségével. Ezt az Ersténél nagyon komolyan vesszük.”

 

Az InvestEU
Az InvestEU program döntő fontosságú, hosszú távú finanszírozást biztosít az Európai Unió számára azzal, hogy jelentős magán- és állami forrásokat von be a fenntartható fejlődés támogatására. Ezenkívül elősegíti a magánbefektetések mozgósítását az uniós szakpolitikai prioritások, például az európai zöld megállapodás és a digitális átállás érdekében. Az InvestEU egy fedél alatt egyesíti a korábban az európai uniós beruházások támogatására rendelkezésre álló uniós pénzügyi eszközök sokaságát, egyszerűbbé, hatékonyabbá és rugalmasabbá téve az európai beruházási projektek finanszírozását. A program három részből áll: az InvestEU Alapból, az InvestEU Tanácsadó Központból és az InvestEU portálból. Az InvestEU Alap forrásait olyan végrehajtó partnereken keresztül allokálják, akik a 26,2 milliárd eurós uniós költségvetési garanciát felhasználva fektetnek be különböző projektekbe. A teljes költségvetési garancia a végrehajtó partnerek beruházási projektjeit támogatja, növeli kockázatviselési képességüket, és így legalább 372 milliárd eurós többletberuházást mozgósít. Az InvestEU Szociális Beruházási és Készségfejlesztési szakpolitikai kerete olyan területeket fed le, mint a mikrovállalkozások finanszírozása, a társadalmi célú vállalkozások finanszírozása, a készségfejlesztés, az oktatás, a képzés és a kapcsolódó szolgáltatások, valamint a szociális infrastruktúra (beleértve az egészségügyi és oktatási infrastruktúrát, valamint a szociális- és diáklakást) fejlesztése.
Az Európai Beruházási Bank
Az Európai Beruházási Bank (EBB) az Európai Unió tagállamainak tulajdonában lévő hosszú lejáratú hiteleket kínáló intézmény. Hatékony beruházásokat finanszíroz, amelyek hozzájárulnak az EU szakpolitikai céljainak eléréséhez.
Az EBB legfontosabb prioritásai az éghajlat és a környezetvédelem, a fejlődés, az innováció és a készségfejlesztés, a kisvállalkozások, az infrastruktúra és a kohézió. Szorosan együttműködik más uniós intézményekkel az európai integráció, az Európai Unió fejlődésének előmozdítása és az EU politikáinak támogatása érdekében világszerte több mint 140 országban.
Az Európai Beruházási Alap az EBB-csoport része. Központi küldetése az európai mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása azzal, hogy segíti őket a finanszírozáshoz jutásban. Az EBA kifejezetten ezt a piaci szegmenst célzó kockázati és növekedési tőkét, garanciákat és mikrofinanszírozási eszközöket tervez és fejleszt. Ebben a szerepkörében az EBA hozzájárul az olyan kulcsfontosságú uniós szakpolitikai célkitűzések megvalósításához, mint a versenyképesség és növekedés, az innováció és a digitalizáció, a társadalmi hatás, a készség- és a humántőke fejlesztése, az klímavédelem és a környezeti fenntarthatóság. További információk: https://www.eif.org
Az Erste Csoport
Az Erste Csoport az Európai Unió keleti részének vezető pénzügyi szolgáltatója. Körülbelül 45 ezer alkalmazottat foglalkoztat (teljes munkaidős egyenértékben), több mint kétezer fiókjában több mint 16 millió ügyfelet szolgál ki hét országban (Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia). 2023 első negyedévében az Erste Csoport mérlegfőösszege 343 milliárd eurót tett ki, 594 millió euró nettó nyereséget ért el, 14,4 százalékos tőkemegfelelési mutató (CRR, pro forma) mellett.

agrotrend.hu / Erste Bank

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés