Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Ijesztő felfedezés: a kézfertőtlenítők egy része rákkeltő anyagot tartalmazhat

A Kínában, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban gyártott kézfertőtlenítők ezreit vették le a polcokról 2021 áprilisa és idén szeptember között.

A gélek és sprayk – amelyek a Covid-járvány idején váltak főszereplővé – veszélyes mennyiségű benzolt tartalmaztak. A benzol rákkeltő anyag, amely az amerikai kormány által összeállított legveszélyesebb oldószerek listájának élén áll.


Forrás: BSIP via AFP/CHASSENET / BSIP/Chassenet

A múlt hónapban több mint egymillió flakon szárazsampont hívtak vissza a benzolszennyezéstől való félelem miatt.

Összesen 21 márkájú kézfertőtlenítőt hívtak vissza, vagy vezettek be behozatali tilalmat rájuk (ezek a márkák Magyarországon nincsenek forgalomban).

Úgy tűnik, hogy a termékek némelyike a gyerekeket célozta meg, mivel a csomagoláson többek között a Star Wars Yoda karaktere, Disney-figurák és Pókember szerepelnek.

A benzol a kezekre dörzsölve még viszonylag kis dózisban is beszivároghat bőrön keresztül a véráramba, ahol megakadályozhatja a sejtek megfelelő működését. Ismert, hogy leukémiát és más vérbetegségeket okoz.

A visszahívások és tilalmak meghatározott terméktételekre vonatkoztak, és sok termék került vissza a polcokra, miután a szennyeződés problémáját megoldották. Néhány külföldön gyártott terméket azonban teljesen betiltottak, miután nem tettek eleget az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) visszahívásra vonatkozó kérésének.

agrotrend.hu / ORIGO

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés