Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Agrárminisztérium: túllő a célon az uniós környezetvédelmi terv

Magyarország különvéleményt fogalmaz meg az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig stratégiájáról, mert túlzásnak tartja a kémiai növényvédő szerek csökkentésének és az ökológiai gazdálkodás emelésének mértékét.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács várhatóan elfogadja október 19–20-i ülésén az Európai Bizottság által kidolgozott, Termőföldtől az asztalig stratégiát, Magyarország azonban az elfogadó tanácsi állásfoglaláshoz külön nyilatkozatot tesz – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Kiemelték, a mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia a klíma- és környezetvédelmi célokhoz, azonban a stratégiában meghatározott célértékek teljesítése aránytalan terhet ró a tagállamokra.

Fotó: pixabay.com

A magyar álláspont szerint a kémiai növényvédő szerek mennyiségének 50 százalékos csökkentése a már eddig megvalósított csökkentésen túl, valamint az ökológiai gazdálkodással érintett területek részarányának 25 százalékra emelése túlzottan ambiciózus. A növényvédőszer és a műtrágya használat csökkentése során tekintettel kell lenni a tagállamok eltérő helyzetére és az eddig megtett erőfeszítésekre.

Hangsúlyozta az AM, hogy nem lenne igazságos ugyanakkora csökkentést számon kérni azokon a tagállamokon, amelyek eddig is jelentős eredményt értek el a növényvédőszerek és műtrágyák felhasználásának visszaszorításában.

A szaktárca közlése alapján Magyarország kifogásolja, hogy a Termőföldtől az asztalig stratégiához nem készült semmilyen, az ezen célok megvalósításához kapcsolódó, a lehetséges egyedi és összetett hatásokat értékelő hatástanulmány. Emiatt előre nem megjósolható, hogy a folyamat milyen befolyással lesz az európai gazdák versenyképességére.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés