Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Rendkívüli támogatás a borászatoknak

Az Agrárminisztérium (AM) 1,8 milliárd forintos rendkívüli támogatást nyújt a borászatok számára.

A tájékoztatás felidézi: a koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági hatások alól a szőlő- és borágazat sem mentesült – írja az OTP Agrár. A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárva tartása a borfogyasztást is jelentős módon mérsékelte nem csak belföldön, hanem a világ minden pontján.

A magyar kormány az EU tagállamai közül az elsők között reagált a problémára. A tavasz folyamán meghirdetett krízislepárlás intézkedés célja az eladhatatlanná, vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentése volt. Míg a 2019-ben bevezetett szőlőültetvényekben végzett zöldszüret támogatás 2020-ra való kiterjesztése a felesleges szőlőmennyiségek kivonása mellett biztonsági hálót nyújt azon szőlőtermelők számára, akik nem tudják időben elhelyezni az idei évi termésüket.

Fotó: pikist.com

A most elindított harmadik intézkedést a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az Agrárminisztérium részére rendelkezésre bocsátott 25 milliárd forintos többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program részeként 1,8 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a tárca. Az intézkedés célzottan azon kis- és közepes méretű borászatokat segíti vissza nem térítendő támogatás formájában, akik a saját maguk által megtermelt szőlőből bort állítanak elő, és akik zömében a vendéglátás és szálloda (HORECA) szektorba, illetve helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket, hiszen a legnagyobb bevételkiesés őket érinti.

Egy kérelmező legfeljebb harminc hektár támogatható terület után nyújthat be támogatási kérelmet. A támogatási összeg hektáronként maximum 600 ezer forint, amely összeget meg kell szorozni a HORECA/közvetlen értékesítés teljes értékesítéshez képesti arányával.

A támogatás igénybevételével a borászat vállalja, hogy legalább a támogatás alapjául szolgáló saját területről idén is betakarítja a termést és abból borászati terméket készít. Az a termelő jogosult a rendelet szerinti átmeneti támogatásra, aki vagy amely a borászati termékeinek legalább 20 százalékát (mennyiségben) a 2018/2019. borpiaci évben a fogyasztó részére közvetlenül a pincészetén keresztül, vagy valamely belföldi HORECA-szektorbeli vállalkozás részére közvetlenül vagy közvetetten értékesítette.

A Magyar Államkincstárhoz (MÁK) elektronikusan lehet a támogatási kérelmeket benyújtani. Az augusztus 10-24. között beérkezett, szabályos igényléseket összesíti, és legkésőbb ez év december 31-ig megállapítja a támogatás összegét. (A részleteket a kormany.hu portálon tették közzé.) – tartalmazza az összefoglaló.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés