Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Nem mindegy, hogyan tárolja a műtrágyát. Kerülje el a bajt!

Bár a modern mezőgazdaságban pozitív irányban változott a műtrágyázás gyakorlata, egy dolgot még mindig gyakran csinálnak rosszul. Ez pedig a műtrágya tárolása, aminek nemcsak a minőségmegőrzés szempontjából van jelentősége, hanem a biztonságos munkakörnyezet megteremtésének szempontjából is. A bejegyzésben áttekintjük a biztonságos tárolás legfontosabb szempontjait.

Tárolás kültéren – csak ha muszáj

Bár a beltéri tárolás előnyösebb, ha muszáj, lehet a műtrágyát kültéren is tartani. Ekkor a következőkre figyeljünk oda:

  • Csak jó vízelvezetésű, egyenes és száraz talajra helyezzük a terméket, erre pedig helyezzünk raklapot. 
  • A raklapoknak egyenesen kell állnia! 
  • A műanyag fóliával történő lefedés előtt helyezzünk még egy raklapot a fólia alá, így védjük a készítményeket a hőmérséklet változásától. 
  • Érdemes lehet raklaptároló polcrendszert építeni, de amennyiben nincs ilyenünk, figyeljünk arra, hogy a raklapokat csak bizonyos párosításokban lehet egymásra helyezni!
  • A rakatokat mindenféleképpen fóliával kell lefedni, amelyet minden esetben hozzá kell rögzíteni a rakat aljához, hogy megelőzzük a károsodását. 
  • Érdemes a rakatokat extra vízhatlan ponyvával is fedni, amelynek legalább 30 cm-rel túl kell lógnia a rakaton. Ebben az esetben is nagyon fontos a megfelelő rögzítés. 

A kültéri tárolás hátránya, hogy a takarófólián alga telepedhet meg, amitől a rakat instabillá és veszélyessé válhat, illetve fennáll a jegesedés veszélye is, amikor a leváló éles jégdarabok jelentik a kockázatot. 

A beltéri tárolás helyesen

Sokkal előnyösebb, ha a műtrágyát beltéren, nedvességtől és extrém hőhatástól védve tároljuk. Az előzőekhez hasonlóan itt is fontos, hogy a talaj legyen egyenletes, sima és száraz. Szintén érdemes különösen odafigyelni a rakatok magasságára, és arra, hogy ne legyenek instabilak. Ezen kívül fontos betartani a következő szabályokat: 

  • A készítményeket az épület ereszeitől és gerendáitól minimum 1 méter távolságra kell tartani, illetve zsákos műtrágyánál a faltól is be kell tartani ezt a távolságot.
  • Nagyon fontos, hogy tartsuk a műtrágyát a gyúlékony anyagoktól távol, minimum 5 méterre. Hő hatására (150 fok felett) ugyanis a nitrogén alapú műtrágyából mérgező anyagok szabadulnak fel
  • Ömlesztett anyagok tárolásánál különösen oda kell figyelni az anyagok kompatibilitására: az ammónium-nitrát alapú műtrágyákat a karbamidtól elkülönítve kell tárolni 

Érdemes már a műtrágya vásárlásakor, megrendelésekor utána járni, hogy az adott terméket hogyan használjuk és tároljuk. Mi műtrágya rendeléséhez a Gazdadiszkont.hu online gazdaboltot ajánljuk, mert nemcsak jó minőségűek és kedvező árúak a termékek, de részletes leírást is találhatunk mind az alkalmazást, mind a tárolást illetően. 

Milyen a jó tároló? 

A legfontosabb szabály, hogy a tároló egy olyan zárt épület legyen, amely védi a termékeinket az időjárás viszontagságaitól és legfőképp a közvetlen napfénytől. A tároló tervezésekor különösen figyeljünk a megfelelő szellőzés biztosítására, mivel ez segíti a hőleadást, illetve a termék bomlása esetén a felszabaduló anyagok távozását. Érdemes raklaptároló polcrendszert is kiépíteni, hogy elkerüljük a raklapok egymásra rakodását. 

Gazdaságos és hatékony megoldás lehet a trapézlemezből készült tárolóépület, amelynek könnyű az összeszerelése, és kedvező áron elkészíthető, esztétikus megoldás is. 

Amennyiben viszont olyan műtrágyát alkalmazunk, ami különösen érzékeny a hőmérsékletre, érdemes lehet szendvicspanel épületet készíteni. A szendvicspanel ugyanis biztosítja a jó hőszigetelést, és még mindig rendelkezik a könnyűszerkezetes épületek azon előnyével, hogy gazdaságos, és gyors a felépítése.A Betolemez Kft-nél megtalálja az épületekhez szükséges szendvicspanelt és trapézlemezt, amelyet méretre gyártva és gyors szállítási határidővel rendelhet meg.

A fentiek alapján gondoskodhatunk a műtrágya biztonságos tárolásáról. Legyünk felelősségteljesek, és ne hagyjuk ki ezt a lépést!

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés