Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Lengyelországban rekord árakon zárul a hajtatott uborka szezonja

A korábbi évekhez képest igen magas árszinten: 10 PLN/kg (870 Ft/kg) környéki átlagárakkal búcsúzik a lengyel hajtatott uborka 2022-es idénye.

Hamarosan véget ér a lengyel hajtatott uborka szezonja: novemberben már folyamatosan csökkent a kínálat, ami az árak növekedésében is megmutatkozott – írta a FruitVeb. A korábbi években megszokotthoz képest a kínálat visszaesése gyorsabban következett be, és az árak emelkedése is meredekebb volt – nem csoda, hogy rekordmagasan zárt a novemberi árszint.

A termelési költségek drasztikus emelkedésének hatása jól látszik hajtatott zöldségek (nem csak az uborka) kínálatán, és ez nem csak a lengyel árura igaz, hanem európai trend – ezt jól mutatja, hogy az import áru is drágább, mint az előző években.

A lengyel piacokon a hajtatott uborka nagykereskedelmi ára folyamatos novemberi emelkedést követően jelenleg a 9-11 PLN/kg (785-960 Ft/kg) közötti sávban mozog, ami felülmúlja az előző években tapasztalt szintet.

Az import uborkát jelenleg a nagykereskedelemben nagyobb mennyiségben 7-9 PLN/kg (610-785 Ft/kg) áron kínálják. Az elmúlt napokban enyhe lefelé irányuló korrekció volt megfigyelhető (-5,9 százalék), ami a spanyol áruk érkezésének köszönhető, mivel a hispánoknál egy jobban kezd beindulni a szezon. Az almeríai nagykereskedelmi árveréseken a helyi szövetkezetek által kínált uborka ára november második dekádjának eleje óta folyamatosan csökken, jelenleg a kígyóuborka ára 0,63-0,76 euró/kg (255-310 Ft/kg) között alakul minőségtől függően, ami átlagosan 42%-kal alacsonyabb az idei november 9-11-i csúcsnál.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés