Keresés
Close this search box.

Kertészet

A pezsgő felé nyitnak a boglári borászok

Egyre többen keresik a jó minőségű pezsgőket és egy borászatban, pincészetben alapvető dolognak számít ma már, hogy a borok mellett pezsgő is legyen. Ezt vallja Koltai Tamás borász, aki a Balatonboglári Borvidék egyik meghatározó településén, Szőlősgyörökön gazdálkodik húsz hektáron. A borával már bizonyított, most jöhet az új kihívás.

A borász saját maga is szereti a pezsgőt és ez is fontos szerepet játszott abban, hogy ezt a területet kipróbálja. 2023 lesz az első teljes éve, amikor a pezsgőkészítést igazán elkezdi, de a mögöttünk hagyott évre is örömmel néz vissza, hiszen az első próbálkozások sikeresek voltak. A pezsgő alapja a Pinot Noir, amelyből fehérborként készít palackban erjesztett nyers pezsgőt, a következő lépés a Chardonnay lesz. Mint mondja, ahol eddig kínálta a pezsgőt, ott jók voltak a visszajelzések, ráadásul örömmel hallja, hogy megugrott a pezsgő iránti kereslet az év minden időszakában.

Ma már nem csak az év vége számít a pezsgő szezonjának, hanem a nyári nagy meleg is. A boglári borvidéknek több olyan jellegzetessége van, amellyel más térségek nem rendelkeznek: ezek közé tartozik leginkább a barna, agyagos talaj, amely a jó savtartalmú borok alapjait adja. Jól cukrosodnak továbbá a szőlőfajták, amely szintén a talajnak köszönhető.

– ”Szeretnék nagyobb piacokon is megjelenni a pezsgőkkel, ha a 2023-as évem sikeres lesz az értékestésben” – mondja Koltai Tamás.

A borászok azonban csak akkor lehetnek hatékonyak például a bor értékesítésében, népszerűsítésében, ha kialakítanak valamilyen összefogást. Ez igaz lesz a pezsgőre is úgy, hogy az együttműködés közben azért minden pincészetnek megmaradjon az egyedisége. Erre tesznek kísérletet a pezsgővel foglalkozó borászok is, így például Koltai Tamás. Nagyon sok fesztivál van most már a borvidéken minden évszakban, ezért a pezsgő népszerűsítésének kiváló helyszínei lesznek ezek az események.

A Koltai pincészet a Balatonboglári borvidéken Szőlősgyörök településen, a Balatontól 6 km-re található. A Pincészet alapítója és egyben borásza Koltai Tamás 1983 óta foglalkozik borászattal. A termőhelyek Balatonboglár-Szőlőskislak, Szőlősgyörök és Lengyeltóti településekhez tartozó területeken találhatók, ezek jelentik a kiváló minőségű borok alapját. A pincészet a Dél-balatoni Borút minősített állomása. Előzetes bejelentkezést követően a vendégek 7 fajta bort kóstolhatnak meg, igény szerint vacsorával egybekötve.

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés