Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Mediterrán gyümölcsöket nevel a hobbikertész

Nem mindennapi mediterrán kert található Tevelen, ahol nemcsak füge és pálmák, de gránátalma, datolyaszilva, olajfák és több egzotikus növény is helyet kapott a domboldalon. A paradicsomi oázisról mesélt portálunknak a hely megálmodója, Jáhn Bálint.

Jáhn Bálint egy olyan hobbikertész, aki ért a meteorológiához, érdekli a turizmus és a mezőgazdaság, de a természetfotózás sem áll messze tőle.

– Az eredeti ötlet már hat éve megszületett egy olasz utam során, ahol nagyon megtetszettek a pálmafák és a különböző mediterrán jellegű növények – emlékezett vissza Bálint, majd hozzátette: Kicsi korom óta érdekelt ez a mediterrán vonal, de a dél-európai utazásaim erősítettek meg ebben igazán. Öt évvel ezelőtt gondoltam egy nagyot és elültettem az első hetven fügebokrot, körülbelül tizenöt fajtát, hogy megnézzem melyik fajtákkal lenne érdemes foglalkozni a későbbiekben. A kertben található összes növényt én magam ültettem el és gondozom őket, ami mára elég jól kinőtte magát.

Forrás: pxhere.com

Bizony valóban kinőtte magát a kezdeti gondolat, mivel a kertben nemcsak több mint száz tő és negyven fajta füge található, de többféle datolyaszilva sárgállik és több fajta gránátalma vöröslik a levendulasorok és szőlőtőkék közé zárva.

– Utánajártam, hogy pontosan mi kell ahhoz, hogy például fügét tudjak termeszteni, és kiderült, hogy a hely, ahová a kertet elképzeltem teljesen alkalmas erre. Egy 210 méter magasan található dombtetőről beszélünk, ami alatt a völgy 100 méterrel mélyebben helyezkedik el. A hely különlegessége, hogy innen a dombtetőről tulajdonképpen a hideg lefolyik és mínusz tizenöt fok alá soha nem esik a hőmérséklet, ami a füge esetében nagyon kedvező, hiszen eddig a hőfokig fagyálló. A növényeket olasz, francia weboldalakról, külföldi hírportálokról válogattam össze. Egy másfél hektáros területen további ötszáz tő található meg.

Magyarországon, bár nem ez az első ilyen jellegű próbálkozás – hiszen például a Zalai fügeligetben hét hektáron terül el a fügeültetvény –, de a régióban mindenképp egyedinek mondható, emellett az idei fügeszüretre már szinte az ország minden pontjáról érkeztek érdeklődők. A fügének itthon alig van kártevője és betegsége, tehát rendszeres növényvédelemre sem szorul.

Forrás: pxhere.com

A gyümölcsök mellett kínai kenderpálmák, yuccák, leanderek, cikászok, olajfák is tarkítják a teveli oázist.

– A mediterrán növények mellett borszőlő ültetvényünk és kajszibarackunk is van. Annak idején szintén hobbi szinten kezdett édesapám a szőlővel foglalkozni, ami szintén elég jól kinőtte magát. Most már évek óta szervezek különböző rendezvényeket a pincénkbe, amik szintén országos népszerűségnek örvendenek ebben a különleges, mediterrán hangulatú környezetben. A kert szélén található levendulást például a Levendula-napon hasznosítjuk, amikor mindenki saját maga szüretelheti a növényeket.

Nagy sikernek örvend a most már hagyományosnak mondható Mexikói – Mediterrán piknik, a Tök tanya – Pumpkin Patch, a hamarosan megrendezésre kerülő Halloween Fesztivál, valamint a téli rendezvényeik is.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés