Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Hogyan tudja biztonságban a termését vagy állatait?

A mezőgazdasági területeken keletkező vadkárok megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a villanypásztor rendszer telepítése, mivel ezzel megakadályozzuk a vad bejutását az adott növénykultúrába. A rendszer telepítése egyszerű, nem igényel semmilyen előképzettséget.

A KITE Zrt. által forgalmazott villanypásztor rendszer akár egy meglévő telepített kerítés kiegészítése is lehet, de önmagában leginkább szezonális védelemre ajánljuk. A hatékony, jól működő villanypásztor rendszer telepítése előtt tisztázni kell az alábbi kérdéseket ahhoz, hogy a rendszer optimálisan működjön:

  1. Milyen állat ellen akarunk védekezni? A faj meghatározza a kerítésben kihúzott vezetékek számát, a vezetők szakítószilárdságát, valamint a vezetők típusát (PP vezeték, szalag, sodrony, huzal). Az esetek nagy részében a PP (műanyag) vezetékek használata a legcélravezetőbb. Szalagokat ott használunk, ahol gyorsan mozgó állatok miatt a karám messziről történő felismerése kiemelt jelentőségű. Könnyen belátható, hogy az állatok fizikai méretei és mozgásbeli sajátosságai különböző magasságban, darabszámban és sűrűségben kihúzott vezetékeket igényelnek a kerítésekben.
  2. Milyen ellenállású vezetéket kell használnunk? Az előző kérdés tisztázása után már ki lehet számolni a felhasznált vezetékek hosszát (kerítés folyóméter x vezetékek száma), és ezt követően a vezeték ellenállását kell meghatároznunk. Minél alacsonyabb egy vezeték ellenállása, annál nagyobb területet lehet vele bekeríteni, minden más egyéb tulajdonsága már nem korlátozza a hosszbéli felhasználhatóságát.
  3. Milyen időtartamra tervezzük a villanypásztort? Minél nagyobb szakítószilárdsággal rendelkezik egy vezeték, annál nagyobb élettartamot remélhetünk és annál nagyobb állatok kordában tartására alkalmas a rendszer.

A villanypásztor rendszer akkumulátoros üzemeltetés esetén kibővíthető napelemmel és a maximális biztonság elérése végett villámhárító is építhető a rendszerbe.

Villanypásztor-rendszer építési tanácsok

Ahhoz, hogy a megvalósítani kívánt kerítésrendszerünk megfelelően üzemeljen, fontos, hogy annak megtervezésére is szánjunk kellő időt.

Érdemes elfogadni azt a gondolatot, hogy egy átlagos villanypásztoros karám nem fizikai, hanem inkább pszichikai gát (feltéve, ha nincs kombinálva stabil karám vagy más kerítésrendszerrel), aminek kialakulásához az állatoknak meg kell ismerniük az elektromos kerítés „rossz tulajdonságait” is. Ez a tanulási folyamat fajonként eltérő ideig tarthat, de általánosságban elmondható, hogy az első napokban fokozott felügyeletet igényelnek a frissen karámba került egyedek. 

A villanypásztor rendszer működési elve az, hogy amint áram alá helyezzük, a készülék óriási, akár 12000 V feszültségű, de elenyésző áramerősségű áramot gerjeszt, és ütemesen (kb. 1 mp-ként) a vezetékekbe továbbítja azt, ezáltal a kerítés áram alá kerül. A villanypásztoron található másik kimenetet, a földelést, a talajba rögzített földelő szondákhoz rögzítjük. Abban a pillanatban, amikor egy tárgy/élőlény érintkezik a talajjal és a kerítéssel egy időben, zárja az áramkört és bekövetkezik a kisülés, amely a kellemetlen csípő érzést okozza.

A készülék elhelyezése

A villanypásztor készülék elhelyezése során vegye figyelembe, hogy kiemelten fontos szempont a nedvességtől védett hely, ugyanis a villanypásztor készülék elsődleges meghibásodási forrása a nedvesség. A legalkalmasabb egy zárt, fedett helyiség, de a lakott területektől távol megfelel egy oszlopokból összeállított, fedéllel ellátott szerkezet is. Úgy szerencsés, ha a készülék a kerítéstől nincs nagy távolságra. Amennyiben mégis hosszabb távolságra kell a magasfeszültséget szállítani, azt megtehetjük speciális villanypásztor földkábellel. Rövidebb távolság esetén a csatlakoztatás vagy erre a célra kialakított csipeszes vezetékkel, vagy speciális csatlakozókábellel oldható meg.

Földelés

Célszerű a földelést a készülék közelében kialakítani. Szerencsés olyan helyre elhelyezni, ami nedvességet kap (esőkifolyó, itató közelében) ugyanis az erősíti a földelés hatékonyságát. A földelés kiemelt fontosságú eleme a rendszernek. A kerítés vezetékével való érintkezés csupán akkor okoz áramütést, ha az állat földdel is érintkezik, tehát egy stabil földelés kialakítása nagyon fontos. A jó földeléshez időtálló szonda szükséges, amelyet legalább 1 m mélyen a földbe kell leütni. A hosszú (2-3 km+) kerítések hatékony működtetéséhez ajánlott 2-3 földelést is létrehozni. Amennyiben a talaj jellemzően száraz (homokos), szintén több földelés kiépítése javasolt. – Szigorúan tilos a háztartásbeli vagy a hálózati áramellátás földelését használni!

A készülék áramellátása

A készülékek alaphelyzetben 12 V-os üzemre vannak felkészítve, de 230 V-os megtáplálás is lehetséges a hálózati adapter csatlakoztatásával. Akkumulátor vásárlás esetén célszerű 12 V-os és 80-100 Ah teljesítményű munkaakkumulátort választani.

Napelemes áramellátás

A készülékekhez kínált napelemek egyszerűen, pár másodperc alatt csatlakoztathatóak a rendszerbe. A minimális teljesítmény egy villanypásztor számára 30 W, de minél nagyobb teljesítményű napelemmel látjuk el a rendszert, annál nagyobb biztonsággal tölti vissza akkumulátorainkat a borús, napsütésmentes időszakokban. A biztonságos (12 hónapos) üzem megköveteli az 50 W-os napelem használatát.

Kerítés / Karám kialakítása

Első fázisban a kerítés töréspontjait kell kialakítani. A sarkokat képző oszlopok fokozott igénybevételnek lesznek kitéve, tehát a közbelső oszlopokhoz képest ezeket jóval szilárdabban kell rögzíteni a talajban. Ha a kerítés hosszabb időn keresztül kell álljon, szükség lehet a sarokoszlopok kitámasztására vagy betonba öntésére.

Második fázisban jelölje ki a kapuk helyét. A kapuk oszlopai szintén szilárd rögzítést igényelnek. A kapuk szélességének megállapításakor (2-5 m) vegye figyelembe a kapu típusát és a rajta áthaladó jószágok mennyiségét, járművek, munkagépek szélességét.

A vezeték paramétereinek kiválasztása

Ellenállás

0,001-0,5 Ohm/méterig kifejezetten jó vezetőképességű termékekről beszélünk. Megfelelő telepítés mellett óriási területeket is biztonsággal körbe lehet velük keríteni, 2 km kerület fölött ajánlott.

0,5-1,5 Ohm/méterig közepesen jó vezetőképességű termékekről beszélünk. Megfelelő telepítés mellett nagyobb területeket is körbe lehet velük keríteni, 2 km kerület alatt ajánlott.

1,5 Ohm/métertől gyenge vezetőképességű termékekről beszélünk. Ahogy ez az érték tovább nő, úgy csökken a felhasználhatósági lehetőségek köre. Kisebb karámokhoz és hobbi felhasználásra ajánljuk ezen termékeinket, 500 fm alatt.

Szakítószilárdság

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb szakítószilárdsággal rendelkezik egy vezető, annál nagyobb használati élettartamot remélhetünk, és annál nagyobb méretű állatok kordában tartására alkalmas.

80 kg alatt, kis szakítószilárdságú vezető: kis karámok, kis termetű állatok (kutya, macska, bárány, baromfi), háztáji felhasználás. Várható élettartam: 1-2 év.

80-130 kg, közepes szakítószilárdságú vezető: nagykerti felhasználás, (kutya, ló, borjú, őz, illetve annál kisebb vadállatok). Várható élettartam: 2-3 év.

130 kg fölött, nagy szakítószilárdságú vezetők: professzionális felhasználás, vadkárelhárítás, nagyüzemi állattartás (gazdasági haszonállatok, nagyvadak). Várható élettartam: 4 év felett.

Szigetelők

Amennyiben megoldható, a vezetéket a kerítés külső felén helyezzük el, így jobban védjük a szigetelőket az állatok okozta fizikai hatásoktól. Törekedjünk a szigetelők elhelyezésekor, hogy azok merőlegesek legyenek a vezetékre. A sarokszigetelőket állítsuk 45°-os szögbe, hogy a vezetékoszlopoktól való távolságát minél biztosabban tudjuk tartani. A szigetelők becsavarásához ajánlott beszerezni egy behajtó adaptert, ezzel időt és energiát spórolhatunk.

Az előfúrás mindenképp javasolt, keményebb anyagba történő behajtás során a szigetelő nagy eséllyel megsérül, eltörik. 

A vezeték kihúzása

A hatásfok növelésének érdekében 50 méterenként ajánlott összekötni a párhuzamos vezetékeket. Az összekötések csatlakozók alkalmazásával oldhatók meg. A vezeték csomózása tilos!

A kerítés vezetéke sehol sem érintkezhet a növényzettel, tereptárgyakkal vagy tartóoszlopokkal. Ahhoz, hogy a kerítés jól működjön, 3000 V alatt nem lehet a feszültség a vezetékben a karám egy pontján sem, ezt voltmérő műszerrel mérhetjük meg. Az élő növényzet jól vezeti a magasfeszültségű áramot, ezért rövidzárlatot képez, így a kerítés hatásfoka jelentősen csökken. A karámot érintő növényzet ritkítását a telepítést követően is rendszeresen el kell végezni!

A kapuk összeszerelése

A kapu két oldalán speciális, ún. kapuszigetelőket kell elhelyezni az oszlopokon. Ezek a szigetelők vastag szárral és horoggal vannak ellátva, amibe a vezeték, illetve a kapufogantyú akasztható. A kapufogó egy jól szigetelő markolat, amely biztosítja, hogy a kaput kezelő személyt ne érje áramütés. A kapufogantyú belsejében rugó található, amely a vezeték feszességét biztosítja. A kapu nyitásakor a kerítésben megszakad az áram továbbhaladása, ami rövid időre ugyan nem okoz gondot, viszont, ha gyakoriak az átkelések vagy huzamosabb ideig tartanak, a kerítés folyamatos feszültség alatt tartása fontossá válhat. A folytonosság megoldható egy speciális szigetelésű kábellel (földkábel), amivel a föld alatt áthidalható a kapu, ezzel át tudjuk vezetni a magasfeszültséget anélkül, hogy az impulzusok veszítenének az erejükből.

Üzemeltetés

A körültekintő telepítés ellenére sem szabad megfeledkezni arról, hogy napi rendszerességgel ellenőrizzük a karám helyes működését. Ebben segítséget nyújthat a karámon elhelyezett visszajelzőfény, ami messziről is jelzi a megfelelő működést, illetve a kézi voltmérők is segítik az ellenőrzést, az esetleg a hibakeresést. A villanypásztoros karám is igényel némi karbantartást! A hosszú távú és biztonságos üzemeltetés kulcsa az rendszer folyamatos ellenőrzése.

 A részletekkel és ajánlatainkkal kérjük, keresse területileg illetékes alkatrész-értékesítési menedzsereinket: www.kite.hu

(X)

 

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés