Keresés
Close this search box.

Állattenyésztés

Gazdálkodás

Folytatja terjeszkedését a piacvezető hazai takarmánygyártó: az UBM Csoport 50 százalékos tulajdonrészt szerez a Moldován András által alapított Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft-ben

Magyarország piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja, az UBM Csoport 50 százalékos tulajdonrészt szerez a Moldován András vállalkozó által 2002-ben alapított Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.-ben. A jelenleg évi 150 ezer sertés kibocsátására képes integrációt üzemeltető Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. tulajdonrészének megvásárlásával az UBM Csoport tovább szélesíti működési vertikumát. Az UBM így a jövőben a commodity-kereskedelem, a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premix-gyártás, a takarmánykeverés, valamint a disztribúció mellett már az élőállat-tenyésztés területén is aktív szereplővé kíván válni Európa legmodernebb és legfenntarthatóbban működő sertéstelepének megépítésével, és éves szinten 350-500 ezer hízósertés előállításával.

Az UBM Csoport idén március 9-én mutatta be a 2025/26-os üzleti évig felvázolt növekedési stratégiáját és üzleti tervét, amelynek egyik központi eleme volt, hogy a cégcsoport törekszik működési vertikumának további szélesítésére, ezért vizsgálja az élőállat-tenyésztésbe való belépés lehetőségét is. E célkitűzésének megvalósítását segíti az is, hogy a baromfi- és sertéshús-fogyasztás esetében összesen 10 százalék körüli növekedés várható globálisan a következő években.

Ágazati áttekintésben vizsgálva az UBM Csoport piaci pozícióját elmondható, hogy a tranzakció lezárása után a cégcsoport hét szegmensből hatban – a commodity-kereskedelem, a takarmány-kiegészítők gyártása és értékesítése, a premix-gyártás, a takarmánykeverés, a disztribúció, valamint immár az élőállat-tenyésztés területén is – aktív szereplő lesz.

A Cápák között című üzleti show-műsorból is ismert Moldován András által 2002-ben alapított Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. eleinte mangalica-tenyésztéssel foglalkozott, majd áttért a fehér sertés hizlalására. A cég kapolyi telepe az elmúlt három évben teljes rekonstrukción esett át, így 2 milliárd forintos beruházással 8 ezer új férőhely került kialakításra. Ennek köszönhetően jelenleg ez Magyarország legmodernebb szalmás-kifutós sertéstelepe, amely egyszerre 12 ezer állat tartására alkalmas.

“Az UBM Csoport a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. 50 százalékos tulajdonrészének megszerzésével egy olyan iparágba lép be, amely hosszú távon, tartósan képes nyereséget termelni” – hangsúlyozza Horváth Péter, a cégcsoport vezérigazgatója. “A következő lépésben elindul a cégben egy ultramodern sertéstelep megtervezése, amelyet 2-3 éven belül működésbe helyezünk. Ez Európa legmodernebb és legfenntarthatóbban működő sertéstelepe lesz, ahol egyidőben 50 ezer sertést nevelünk majd. A 2025/26-os üzleti év végéig – a további tervezett akvizíciókkal együtt – éves szinten 350-500 ezer hízósertés előállítása a célunk” – teszi hozzá Horváth Péter.

“Meggyőződésem, hogy a következő 2-3 évben megvalósuló fejlesztéseknek és az integráció bővítésének köszönhetően a tulajdonrészem 50 százaléka ezer nap múlva többet fog érni, mint most a 100 százalékom. Megszállott telep-építő vagyok és tudom, hogy az UBM-mel közösen olyan fejlesztéseket hajthatok végre, amelyekről nagyon sokfelé fognak beszélni” – mondja Moldován András.

Az UBM saját forrásból, hitel nélkül bonyolítja a tranzakciót, amelynek zárása 2023 júliusában várható. Ezt követően Moldován András – 50 százalékos tulajdonrészét megtartva – öt éven keresztül társügyvezetői posztot lát majd el a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.-ben.

agrotrend.hu / UBM Csoport

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés