Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fórián Zoltán

Szerző

Hogyan fog hatni ránk az új német agrárpolitika?

Az új német kormány koalíciós szerződését tanulmányozva feltűnik, hogy a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra és a környezetvédelemre vonatkozó témák kapják. Az új KAP ciklus második átmeneti éve egyben Németország gyökeresen új agrárpolitikájának kezdete is. A topagrar minapi cikke alapján összefoglalom, mire számíthatunk.

Az új német mezőgazdasági minisztert Cem Özdemirnek, a környezetvédelmi minisztert Steffi Lemkének hívják. Érdemes ismerni e neveket, mert sokat fogjuk hallani őket. Máris ők nyilatkoznak, szerepelnek a legtöbbet a kormánytagok közül. E zöld vezetők már ismertették terveiket. Ebből emelek ki néhány, számunkra is fontos témát.

fotó: pixabay.com

 1. Az egyik legfontosabb üzenetük az, hogy emelni kell az élelmiszerek árát. Minden további elképzelésük azon alapszik, hogy az élelmiszer értéklánc minden tagja megfelelő jövedelmezőséggel rendelkezzen ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon például a kormány elvárásaihoz is a piaciak mellett. Megfogalmazásuk szerint „az áraknak az ’ökológiai igazságot’ kell kifejezniük. Özdemir azt szeretné elérni, hogy Németországban az emberek ugyanúgy értékeljék az ételeiket, mint az autóikat. „Néha az az érzésem, hogy egy jó motorolaj fontosabb számunkra, mint egy jó salátaolaj” – mondja Özdemir. Az élelmiszer valószínűleg nem lesz luxuscikk. "De az árnak erősebben kell kifejeznie az ökológiai igazságot" – mondta.

 2. Özdemir csökkenteni akarja a haszonállatok számát Németországban: "Jobb lenne kevesebb állatot tartani és jobban tartani". Mostantól a beruházási támogatások az állatjóléthez fognak kapcsolódni. Emellett Özdemir bejelentette, hogy "jövőre nagyobb átláthatóságot biztosít a húsok egyértelműen érthető állattenyésztési címkézésével". Ehhez szorosan kapcsolódik az, hogy kamerákkal fogják felszerelni a vágóhidakat, emelik az állatjóléti büntetések mértékét, fokozzák az ellenőrzéseket.

 3. Az agrárminiszter arra törekszik, hogy 2030-ra a jelenleg közel tízről harminc százalékra bővüljön az ökológiai művelésű szántóföldek aránya, és "ki akarja használni az állam vásárlóerejét". A közétkeztetést regionális és biogazdálkodásra kell átalakítani. Az államnak példát kell mutatnia.

 4. Egy egészen új vonal a kendertermesztés feltételeinek kialakítása. A gazdálkodók nagyon érdeklődnek az új lehetőség iránt, amit a kannabisz legalizálása jelent. „Amint a Bundestag elfogadja az egészségügyi miniszter törvénytervezetét, a német mezőgazdaság is termesztani fogja ezt a növényt. A CDU ezt már nem tilthatja meg”. Özdemir visszautasította a korábban illegális kábítószernek minősített szer legalizálási terveit érintő kritikákat. "Örülök, hogy a kannabisztilalom őrülete végre véget ér" – mondta.

 5. Kötelező csökkentési célok a cukor, a zsír és a só tekintetében. Özdemir a késztermékekre vonatkozóan is szigorúbb követelményeket tervez, hogy az emberek egészségesebben étkezhessenek. „Összességében Németország étrendje túlságosan egészségtelen” – panaszkodott egy interjúban a zöld politikus. A felnőttek több mint fele túlsúlyos. "Ennek oka a túl sok cukor, zsír és só, különösen a késztermékekben" – mondta Özdemir. "A politikusok túl sokáig próbálták önkéntes kötelezettségvállalásokkal motiválni az ipart ezen összetevők csökkentésére. Ennek most vége. Velem kötelező érvényű csökkentési célok lesznek" – jelentette be.

 6. Azon már nem lepődünk meg, hogy Steffi Lemke szövetségi környezetvédelmi miniszter a növényvédő szerek mezőgazdasági felhasználásának erőteljes csökkentését szorgalmazza. "Nem feltételezem, hogy négy éven belül teljesen kitiltjuk a növényvédő szereket. De jelentős csökkentésre van szükségünk, ha meg akarjuk állítani a rovarok pusztulását". Pénzügyi ösztönzőkkel, de szabályozási joggal is csökkenthetjük a növényvédő szerek használatát – folytatta Lemke. Meg van győződve arról, hogy a legtöbb gazdálkodó kevesebb növényvédőszert szeretne használni – mondta Lemke.

 7. A jelzőlámpa folytatni kívánja a mezőgazdasági támogatások szerkezetátalakítását. „A gazdálkodókat az európai agrárpolitika évtizedek óta olyan kínos helyzetbe sodorja, hogy növekedniük kell és többet kell termelniük, vagy felvásárolják őket” – mondta Lemke. Bírálta azt a döntést, hogy ebben az EU költségvetési- kifizetési ciklusban az előző kormány részvételével folytatódik az európai agrárpolitika. „Sürgősen ki kell lépnünk ebből az egyszerű területalapú támogatási rendszerből, amelyet minden ökológiai megfontolás nélkül folyósítanak. A lámpás kormánynak erre kell felkészülnie a következő négy évben. Csak így lesz elegendő egészséges és változatos ételünk” – követelte a környezetvédelmi miniszter.

 8. A klímavédelemnek és a fajvédelemnek egyenlő értékűnek kell lennie. Lemke a megújuló energiák terjeszkedéséről szóló vitában is óva intett attól, hogy a klímavédelmet a fajvédelem elé helyezzék. Két nagy ökológiai válság van bolygónkon, amelyeket "együtt kell megoldani: a klímaválság és a fajok kihalásának válsága" – mondta Lemke. Az egyik ugyanolyan fontos, mint a másik. Mindkét válság kirívóan veszélyeztette az élet természetes alapjait.

Erste Agrár következtetések

 • A két új szaktárca vezető zöldpárti. Választási sikereik egyik kulcsa éppen a mezőgazdasággal és környezetgazdálkodással kapcsolatos sarkos megfogalmazások, erős kijelentések voltak. Most próbálnak megfelelni saját ígéreteiknek.

 • A területalapú támogatások célkeresztbe helyezése már régen időszerű. Ha a németek most, a ciklus első felében elkezdik a rendszer átalakítását célzó munkát, talán már a következő ciklusban komoly változások jöhetnek e téren. Lássuk be, nem igazán hatékony eszköz. Az azonban, hogy ettől lenne több és jobb élelmiszer a jövőben, erősen kérdéses.

 • Az élelmiszerek ár-érték arányos árazása nagyon időszerű téma. A pandémia katalizálta e folyamatot, de sok még a teendő annak érdekében, hogy a fogyasztónak reális képe legyen az élelmiszerekről és azok értékéről.

 • A hagyományos gazdálkodás feltételei egyre közelebb vannak az ökogazdálkodáséhoz. Lassan eltűnik majd ez a határ, és újra kell definiálni a bioélelmiszer fogalmát is.

 • Az élelmiszerek só és cukor tartalmára fel kell hívni a fogyasztó figyelmét, de ha kivesszük az ízeket a kajából, még nem élünk egészségesebben. Sőt, számos ilyen jellegű próbálkozás kudarca bizonyítja, hogy nem ez a célra vezető módszer. Az egészséges életmódot támogató étkezésre való nevelést el kell kezdeni már az óvodában. Ennek feltételrendszerét kell kialakítani. Az élelmiszerek bűnbakká nyilvánítása téves irány.

 • A klímavédelem és fenntarthatóság fontos. A mezőgazdaság ebben való részvétele nem különben. Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy erről fognak szólni az előttünk álló évek.

 • Összességében úgy tűnik, az új német politika az agrárium irányában is fokozni fogja a változások gyorsítását. Csak kapkodjuk majd a fejünket a megszülető szigorítások kapcsán.

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés